FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Canzonetta: „Hudba boří hranice a naplňuje nás stejnými emocemi na obou stranách sálu.“

29. srpen 2023 / upraveno 30. srpen 2023

Ženský pěvecký sbor Canzonetta, jehož popularita sahá daleko za hranice našeho regionu, má velmi pestrý repertoár. Posluchačům nabízejí písně jak lidové, tak i klasické a populární. Na naše otázky odpověděly členky tohoto výjimečného hudebního tělesa v čele se sbormistryní Olgou Holoubkovou.

 

  1. Na hudební scéně působíte již pětadvacet let, kdy a za jakých okolností vznikl váš ženský pěvecký sbor Canzonetta? Kdo byl zakládajícími členkami?

    Canzonetta by asi nevznikla nebýt Dívčího pěveckého sboru, který založil roce 1984 v ZUŠ Domažlice pedagog, klavírista a sbormistr František Kumpera. Byl nejen dirigentem sboru, ale i osobitým autorem repertoáru. Pod jeho vedením se sbor rychle rozvíjel. K úspěšné kariéře přispěla i citlivá klavírní spolupráce Jiřiny Eretové. Společně vykročili z domácí scény také na zahraniční pódia. Koncerty v Německu a Nizozemí vyvrcholily čtrnáctidenním zájezdem do amerického Bostonu. Po velmi úspěšném turné po USA se František Kumpera překvapivě rozhodl ukončit činnost sboru. Reakcí bylo samozřejmě velké zklamání. Zážitky z cest stmelily kolektiv, děvčata bavilo zpívat a nechtěla se svého koníčku vzdát. S nápadem začít se znovu scházet a založit si svůj vlastní sbor přišla Marie Hanáčíková. Přirozeně se tak stala jeho první sbormistryní a původní jádro Dívčího pěveckého sboru se rychle rozrostlo o nové tváře.

     

  2. Název vašeho sboru je Canzonetta. Koho napadlo použít tento italský výraz pro vícehlasou skladbu jako název vašeho uskupení?

    Sbor už nepůsobil pod křídly hudební školy, ale se ZUŠ v Domažlicích stále spolupracoval. Zpívalo se na společných vystoupeních, vánočních koncertech, významná byla spolupráce s orchestrem školy a se sólisty z řad žáků i učitelů. Společné akce se často hodnotily na přátelském posezení po koncertě. Při jednom takovém společném setkání přišlo na řadu zvolit si svou firemní značku. Nápad přišel od kolegy zpěváka Kamila Jindřicha. Ten pojmenoval po společném večeru náš sbor Canzonetta. Nápad se všem hned zalíbil a bylo rozhodnuto. Brzy po našem pokřtění jsme si nechaly ušít první koncertní stejnokroj a Canzonetta vykročila do světa.

     

  3. Kolik má v současné době váš pěvecký sbor členek, členů? Kdo vás hudebně doprovází a kdo zaujímá roli sbormistra?

    V současné době se nás schází asi osmnáct. Pravidelné zkoušky a častá vystoupení je někdy těžké skloubit s mateřskými, studijními a pracovními povinnostmi. Pomáhají nám dlouholetá přátelství a radost z muzicírování. Velkým hnacím motorem a silně tmelícím prvkem sboru je naše současná sbormistryně Olga Holoubková. Díky ní se sbor umělecky velmi posunul dopředu. Spolu s klavíristkou Miladou Nejdlovou tvoří dokonale sehranou dvojici. O nápady a projekty rozhodně není nouze. Limituje nás jen čas a naše možnosti.

     

  4. Jak často a kde nacvičujete?

    Za dobu trvání sboru jsme několikrát vystřídaly domovské prostory. V Domažlicích jsme postupně zkoušely v Domě dětí a mládeže, základní škole a v Chodském hradě. V současné době se pravidelně scházíme jednou týdně v prostorách ZUŠ Jindřich Jindřicha. Před náročnějším vystoupením trénujeme podle potřeby i častěji. Prázdninovým měsícem bývá jen červenec, v srpnu už chystáme program na Chodské slavnosti a od září pak začínáme s novým vánočním repertoárem.

     

  5. Hudba vás živí, nebo máte ještě nějaká civilní zaměstnání?

    Hudba nás hlavně baví. Zpívání s Canzonettou je čistě zájmovou záležitostí. Pro některé z nás je hudba také součástí povolání. Řada z nás pracuje ve školství. Dalším nejčastějším místem profesního působení je oblast sociálních služeb a zdravotnictví. Hudba nás neživí a možná právě proto nám dělá o to větší radost.

     

  6. Vydaly jste již nějaké album písní? Pokud ano, jaké, pokud ne, uvažujete o této možnosti?

    Od počátku společného muzicírování nás provázela lidová písnička. Setkáváme se v Domažlicích, řada z nás bydlí v přilehlých vesnicích na Chodsku. Chodské písničky zpíváme s velkou chutí a nikdy neodmítneme účast na chodských folklorních festivalech, jako jsou Chodské slavnosti, Výhledy v Klenčí pod Čerchovem, či Hyjta v Mrákově. Vždy jsme rády přijaly pozvání na Chodský bál v Domažlicích nebo Pošumavský věneček v Praze. Často vystupujeme s mužským pěveckým sborem Haltravan. S ním jsme natáčely v roce 2018 živý koncert pro vysílání ze studia Českého rozhlasu Plzeň. Právě z „chodského materiálu“ vzniklo v roce 2020 v plzeňském rozhlase naše první CD s názvem Bulačina. Nejsme tradiční folklorní soubor. Kromě vícehlasých úprav bez nástrojového doprovodu jsme na album nazpívaly i řadu písní s originálním klavírním partem skladatele Jindřicha Jindřicha. Ten jako neúnavný sběratel a velký milovník Chodska vytvořil v klavírních doprovodech písní půvabné stylizace, které vychází z lidových tanců a napodobují barvy nástrojů chodské muziky. Tak můžete v pozadí chodských písniček zaslechnout dudy, klarinet, ale třeba i klapání dřeváků nebo tikání hodin.

     

  7. Jaké písně máte v repertoáru?

    Náš repertoár je opravdu široký. Nejsou to jen chodské písničky, ale velké množství českých, moravských i světových lidovek. Variací na lidovou notu je také velká část našeho repertoáru z dílny Františka Kumpery. Jeho písně jsou jedinečné a rády je zařazujeme do svých koncertů. Z lidového prostředí pochází i část našeho vánočního programu. Lidové koledy v různých i vlastních úpravách spolu s vánočními písněmi, českými i světovými hity představují další velkou část našeho repertoáru. Proto se chystáme zachytit je na náš druhý zvukový nosič. Plánovaná nahrávka by měla vzniknout v nádherném prostředí kostela Panny Marie Sněžné v Praze a měla by být dárkem k Vánocům v roce 2024. Milujeme také klasiku, na které jsme některé vyrostly v základních uměleckých školách. Ještě víc pak hudbu „neuměleckou“ různých žánrů: pop, rock, spirituál, folk, jazz. Baví nás hledat zajímavé úpravy pro ženský sbor, netradiční zpracování, nebo třeba méně známé autory. Část našeho posledního výročního koncertu byla věnována textařským legendám české pop music. Například originální texty Zdeňka Borovce vynesly mnohé zahraniční hity na přední místa českých hitparád. Nezanedbatelná část našeho repertoáru vzniká na přání, na objednávku k mnohým příležitostem. K oslavám, na svatby, k různým setkáním a příležitostným vystoupením. Tak se například stalo, že jsme nacvičily a pravidelně reprízujeme Hubertskou mši nebo Vypečenou vánoční suitu.

     

  8. Spolupracovaly jste jistě s řadou dalších umělců, s kým konkrétně a je nějaké vystoupení, které vám zůstalo v paměti více než jiné?

    Každý koncert je něčím výjimečný, ať už prostředím, ve kterém vystupujeme, či lidmi, se kterými spolupracujeme nebo pro které zpíváme. Během našeho společného čtvrtstoletí jsme skutečně stály na pódiu s mnoha různými osobnostmi a uskupeními. Pravidelně vystupujeme například s Loveckým triem Praha. Na jeho pozvání jsme se mohly představit v roce 2010 na koncertě v Rudolfinu a zazpívaly si s Pavlínou Filipovskou, která koncert moderovala. S loveckým triem jsme se zúčastnily také slavnostního uvedení Hubertské mše v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě v roce 2013, kterou celebroval kardinál Dominik Duka. Hezkým společným zážitkem byly v tomto a loňském roce tříkrálové koncerty s legendárním houslistou mnoha žánrů Janem Hrubým, Ondřejem Fenclem a kapelou Hromosvod v kdyňské sokolovně. Z pokladů klasické hudby byl zajímavě sestaven koncert na zámku Libá u Chebu, kde ve společném programu účinkovali také bratři Vilímcové. Bravurně zahraný houslový part ve společné chodské písni v koncertním podání Miroslava Vilímce sklidil velký úspěch a stal se jedním z těch nezapomenutelných zážitků. V paměti nám jistě dlouho zůstanou i oba výroční koncerty ke dvacátým a pětadvacátým narozeninám Canzonetty a koncert pod širým nebem v domažlických alejích Nebe na zemi. Množství návštěvníků předčilo naše očekávání a zasloužilo se o neobyčejnou atmosféru v publiku i na jevišti.

     

  9. Kam všude se již se váš pěvecký sbor dostal? Jsou nějaké akce, které jako účinkující navštěvujete pravidelně?

    Nejvíce koncertů absolvujeme přirozeně na Domažlicku a v nejbližším okolí. Vystupovaly jsme ale také například v pražském Žofíně, Rudolfinu, Chrámu svatého Víta, v kostele Panny Marie Sněžné, v plzeňských Masných krámech, vyjely jsme do Třeboně, na hrad a zámek Libá u Chebu, do Německa a nejdále do Belgie. V příštím roce plánujeme zájezd do Itálie. Z pravidelných akcí se vždy velmi těšíme na vánoční koncerty, opakovaně se účastníme vernisáží, benefičních koncertů, různých komponovaných pořadů, svatohubertských mší a Noci kostelů, každoročně zpíváme na Vypečené vánoční suitě v Domažlicích. Z folklorních pořadů pravidelně navštěvujeme zmíněné festivaly Výhledy v Klenčí pod Čerchovem a Chodské slavnosti (program Bulačina), dále pak Chodský bál v Domažlicích a Pošumavský věneček v Praze organizovaný spolkem rodáků.

     

  10. Kde si vás mohou letos fanoušci poslechnout? Kde je možné vyhledat program vašich koncertů?

    Nejbližší akce, na kterou vás srdečně zveme, bude jistě velmi zajímavá. Připravuje ji ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Domažlicích a proběhne 14. října 2023 v domažlickém MKS. Bude to koncert věnovaný osobnosti našeho regionu, sbormistrovi, pedagogovi, řediteli ZUŠ Domažlice a hudebnímu skladateli Františku Kumperovi. Těšíme se, že v podání Canzonetty, pěveckých sborů ZUŠ Jindřicha Jindřicha v Domažlicích a hostujících sborů z Plzně a Sušice znovu ožije jeho hudba plná nádherných melodií a nevšední umělecké invence. V listopadu nás můžete slyšet na Hubertské mši v Domažlicích za doprovodu pražských hornistů a v prosinci tradičně na mnoha vánočních koncertech v okolí. Kdo by si chtěl užít adventní Prahu, může vyrazit 17. prosince 2023 na vánoční koncert Canzonetty v kostele Panny Marie Sněžné blízko Václavského náměstí. A ten, kdo by si chtěl vánoční dobu vychutnat opravdu až do konce, může přijet do Kdyně na tradiční Tříkrálový koncert. Tyto i další připravované akce najdete na facebooku Canzonetty a samozřejmě i na webových stránkách a vývěsních místech pořadatelů.

     

  11. Chtěly byste našim čtenářům něco říct, pozvat je na nějakou blížící se akci, někomu poděkovat, ať už všeobecně nebo konkrétně?

    Rády bychom čtenáře pozvaly především na vzpomínkový koncert věnovaný osobnosti Františka Kumpery. Jeho osobitá sborová tvorba je zatím veřejnosti málo známá. Jistě vás nadchne množstvím chytlavých hudebních nápadů. Dále bychom chtěly poděkovat všem našim posluchačům za společně strávené chvíle, které nás vzájemně velmi obohatily. Hudba boří hranice a naplňuje nás stejnými emocemi na obou stranách sálu. Díky tomu si všichni odnášíme z koncertů mnoho zážitků. Někdy to jsou zážitky nevšední a velmi hluboké. Někdy nás nečekaně zasáhne samotná krása nastudované skladby a nutí nás hledat a objevovat stále další nový materiál. Děkujeme našemu publiku, které z nemalé části tvoří i naše rodiny a přátelé, za velkou podporu a inspiraci.

     

     

    LK

 

Ukázka vystoupení Ženského pěveckého sboru Canzonetta:

https://www.youtube.com/watch?v=vp_USXG5E8M

https://www.youtube.com/watch?v=wZlf0fUMzlw&t=308s