FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Malá tejnská dudácká muzika se dostává do podvědomí fanoušků folklóru

4. srpen 2023

V dnešním rozhovoru bychom vám rádi představili nově založený folklorní soubor z Horšovského Týna. Malá tejnská dudácká muzika má za sebou několik prvních vystoupení a nachází své místo ve folklorním světě našeho regionu. Díky vystoupení na první zámělíčské pouti, která proběhla po dlouhých padesáti letech a nedávné Anenské pouti v Horšovském Týně, získává tato pětice mladých lidí své fanoušky. Nyní se nám dostává možnosti sledovat, jakým směrem se vydá toto nové uskupení propagující folklor a tradice Chodska.

Více se dozvíte z rozhovoru, který poskytli členové Malé tejnské dudácké muziky webu Chodsko.net.

 

1) Kdy a za jakých okolností se poznali členové vaší Dudácké muziky a kdo byl iniciátorem založení vašeho hudebního souboru?

Iniciátorem byla Kačka na podnět paní učitelky Aničky Černé, která chtěla, abychom více hráli mnohem více než v hodinách a při společném hraním v ZUŠ.

 

2) Kolik členů má vaše muzika a na jaké hudební nástroje hrají? Představil byste nám jednotlivé členy a členky?

V našem uskupení máme 5 nástrojů, z toho jsou dvě dudačky (Hanka a Kačka), poté máme dva houslisty (Karel a Valča) a jednoho kontrabasistu (Kryštof).

 

3) Odkud každý z vás pochází a jaký máte vztah k Chodsku? Hře na hudební nástroje jste se jistě věnovali od dětství, už tehdy jste věděli, jakým směrem se vaše hudební kariéra vydá?

Kryštof Straka: Já pocházím z Horšovského Týna a můj vztah k folkloru se vyvinul na největším folklorním festivalu v Čechách, konkrétně ve Strážnici, kdy jsem tam jel s folklorním souborem Dudáček, který vedou páni učitele Miroslav Šimandl mladší a Vít Hošek, který mě učí na kontrabas. Takže pak jsem se rozhodl, že tohle chci dál dělat. Na kontrabas jsem začal hrát v roce 2018, takže už je to 5 let, ale mezitím byla “covidová pauza”, takže potřebuji se ještě vyhrát. Kapela vznikla až letos, takže jsem nevěděl, že moje hudební kariéra bude takhle pokračovat.

Valentýna Zvonařová: Pocházím z Meclova a k Chodsku mám hezký vztah už od malička, kdy se mi líbil folklor na Chodsku. Na housle hraju už od malička.

Hana Ježková: Já pocházím z Horšovského Týna. Vztah k Chodsku mám takový, že pokud se k tradicím přestane někdo věnovat, tak zaniknou.

Kateřina Faloutová: Já pocházím z Horšovského Týna. Od mala jsem tancovala a zpívala v národopisném souboru. Později jsem dostala nabídku v nově obnovené kapele v ZUŠ Horšovském Týně, konkrétně v Klíčku. Od té doby se věnuji folkloru.

 

4) Jaká jsou vaše civilní zaměstnání, popřípadě co členové vašeho souboru studují?

Kryštof Straka: Já stále studuji, letos jsem dokončil střední školu s maturitou v Plzni, takže studuji konkrétně na Západočeské univerzitě a jdu do prváku, takže se těším, co mě čeká. Jinak moje práce je moderování, správa sociální sítí, lehký střih videa a také se snažím dělat menší grafiku. Ale stále je to ve stádiu zaučování. Ale mám z toho strašnou radost.

Valentýna Zvonařová: Studuji na gymnáziu ve Staňkově.

Hana Ježková: Studuji na gymnáziu v Domažlicích.

Kateřina Faloutová: Studuji na obchodní akademii v Domažlicích.

 

5) Jaké písně máte v repertoáru?

Náš repertoár je pestrý, hrajeme písně z Chodska v úpravě (Vl. Konrády, J. Jindřicha, Z. Bláha a A. Černá), písničky z jižních Čech v úpravě (J. Vlčková) a snažíme zařadit různé lidové písně z Čech.

 

6) Máte nějaké hudební vzory?

Kryštof Straka: Můj hudební vzor je Michal Mareda ze skupiny Vypsaná fixa. Kvůli punku a Vypsané fixe jsem si pořídil basovou kytaru a zkouším se na ni trochu naučit, kdyby se povedlo spojit punk a folklor, bylo by to strašně hustý. (smích)

Valentýna Zvonařová: Nemám žádný hudební vzor.

Hana Ježková: Já osobně ve folklorním prostředí se moc nepohybuji, ale obdivuji všechny soubory a snažím se od nich čerpat inspiraci. Ale mým hudebním vzorem je Jaromír Horák.

Kateřina Faloutová: Nemám žádný hudební vzor.

 

7) Jak často a kde se scházíte ke zkouškám?

Scházíme se jednou týdně na 2-3 hodiny, před koncerty děláme celodenní zkoušky, kde pilujeme a pak společně jdeme na oběd. Našim zázemím je Státní hrad a zámek Horšovský Týn, kde zkoušíme. Tímto chceme poděkovat panu Janu Rosendorfskýmu za možnost zde zkoušet.

 

8) Jakou hudbu si rádi poslechnete v „soukromí“? Jakého interpreta, kapelu?

Kryštof Straka: Já si v soukromí poslechnu skoro všechno, mám rád klasiku, rock, pop, rap a taky punk. Nejsem vybíravý typ a když se mi něco nelíbí, tak si to poslechnu trochu dýl a snažím se na tom najít nějakou tu krásu. Někdy to nejde, ale to je skoro se vším.

Valentýna Zvonařová: Já si ráda poslechnu hard rock, rap (především český) a také například Taylor Swift.

Hana Ježková: Ráda poslouchám velké množství žánru a často se mění, převažuje pop a rock, teď mi často hraje Stray Kids, OneRepublic nebo Pokáč.

Kateřina Faloutová: Všechno co hraje a má nějaký příběh.

 

9) Máte nějakého kapelníka, nebo někoho, kdo se podílí na vašem programu, zkouškách, výběru repertoáru a dalších organizačních věcech?

Našim hlavním kapelníkem je zmíněna Anička Černá, která nám dopisuje noty pro smyčce, program většinou skládá Kačka a Hanka, Kryštof je náš manažer a Valča s Kájou jsou nezbytný doplněk naší kapely. Jsme taková velká rodina.

 

10) Kde si vás mohou letos fanoušci folklóru poslechnout? Jakých akcí se zúčastníte? Máte nějaké akce, kterých se budete zúčastňovat každoročně?

Rádi se zúčastníme každé akce, kam nás pořadatelé pozvou, ale jelikož jsme stále nová folklorní kapela, která v okolí stále není známá, tak kromě poutě v Zamělíči, tak nemáme jiné akce, kterých se budeme zúčastňovat.

 

11) Poslední vaše vystoupení bylo součástí tradiční Anenské pouti v Horšovském Týně. Jak se vám hrálo a jaké máte z vystoupení před publikem z vašeho města dojmy?

Vystoupení hodnotíme velmi kladně, byl náš první koncert “na domácí půdě”, přálo nám počasí, přišlo hodně lidí a měli jsme skvělé zvukaře z agentury ABEL, kteří nám ochotně natočili celý koncert, který můžete najít na našem Youtubu Malá tejnská dudácká muzika (Koncert Malé tejnské dudácké muziky - Anenská pouť 2023 - celý záznam). Chtěli bychom tímto poděkovat pořadatelům Anenské poutě, především paní ředitelce Leoně Císlerové za pozvání a celému kolektivu MKZ, který nám připravil luxusní zázemí.

 

12) Chtěli byste našim čtenářům něco říct, pozvat je na nějakou blížící se akci, nabídnout pořadatelům možnost vás kontaktovat, na koho se obrátit v případě, že by na pořádané akci měli zájem o vaše vystoupení?

Rádi bychom Vás pozvali na náš koncert, který proběhne 9. 9. 2023 na Zámku v Horšovském Týně, kde budeme mít koncert na nádvoří pod arkády, těšíme se na Vás! A jinak, pokud byste nás chtěli sledovat nebo někam pozvat, budeme za to strašně moc rádi a můžete se obrátit na náš Facebook, nebo na náš kapelnický e-mail malatejnskamuzika@seznam.cz.


Popis není dostupný.

LK