FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Přijďte si prohlédnout nádhernou rozmanitost krojů z Dolního a Horního Chodska na právě probíhající výstavu

13. červen 2023

Od 7.6.2023 je možné navštívit výstavu s názvem Kroj v proměnách času. Chodsko můžeme zhruba od 60. let 19. století, podle výrazného odlišení chodského kroje, především ženského, rozdělit na dolní a horní. Na výstavě, která se rozkládá na ploše 120 m2 v prostorách Muzea Chodska, představuje ukázky krojů Dolního Chodska Marie Pincová, zástupce Horního Chodska pak Marie Langová. Výstavu doprovází i přehlídka fotografických obrazů od Václava Šilhy a Zdeňka Zrůsta.

První červnové úterý se konala vernisáž, které se podle slov Viktorie Janiurkové z Muzea Chodska zúčastnili autorky výstavy, též autoři fotoobrazů, zástupci folklórních spolků a široká veřejnost. „Většina exponátů pochází ze sbírek Muzea Chodska v Domažlicích, ale významná část je poskytnuta i ze sbírek autorek výstavy. Nedílnou součástí výstavy jsou obrazy z projektu Tradice v obrazech, kterých je zde 18 a které ve většině případů můžete srovnat se skutečným vystaveným krojem. Na ochoze je pak vystaveno celkem 15 obrazů s chodskou tématikou od fotografa Zdeňka Zrůsta,“ doplňuje Viktorie Janiurková.

Jedna z autorek výstavy, Martina Pincová z Mrákova nám představila svůj vztah ke krojům samotným, se kterými se setkávala od útlého věku. “ Jsem dámská krejčová a pracuji v Krejčovství ve Kdyni. Také šiju chodské kroje. Sama kroj nosím od malička a moje babičky jiné oblečení, než kroj, ani neměly. Vyrůstala jsem mezi kroji a byla jsem vychovávaná k tomu, abych si kroje vážila a starala se o něj.“ Mrákov je mimo jiné vyhlášen chodskými švadlenami. I proto nás Martina Pincová mimo aktuální výstavu Kroj v proměnách času v Muzeu Chodska zve do Mrákova. „Na návsi stojí malebná chaloupka, ve které žily vyhlášené chodské švadleny sestry Bílkovy, které kroji dolního Chodska a Mrákovu zasvětily celý svůj život. Chaloupka zůstala z větší části zachovaná díky Alžbětě Vondrašové (tetě Krysáluc). Obec Mrákov ji nyní provozuje jako muzeum.“ Zároveň nám představila Chodskou hyjtu, která se koná 12. 8. 2023 od 14:30 hodin v Mrákově, kde se představí kroje dolního Chodska k různým příležitostem a chodské písně a tance v podání Chodského souboru Mrákov a jeho hostů.

Místní fotograf Zdeněk Zrůst, pocházející z Domažlic uvedl, že vystavené obrazy vznikaly zhruba 5 posledních let. Fotografování se tento umělec věnuje od sedmi let, na profesionální úrovni pak zhruba let deset. Jeho atelier naleznete v Lomečku u Starého Klíčova, který je známý svojí pozorovací podvodní kabinou. Areál můžete navštívit nejen kvůli koupání a potápění, ale zároveň navštívit i Galerii pod otevřeným nebem, která nabízí přehlídku soch, instalací, maleb, plastik, obrazů a dalšího. „Fotoobrazy, včetně vystavených v Muzeu Chodska jsou prodejné a zájemci mi mohou zavolat na číslo 608 828 007 a domluvit si realizaci zakoupení těchto fotografií,“ doplňuje Zdeněk Zrůst.

„Výstavu mohou navštívit jednotlivci i skupiny. V případě zájmu je možné domluvit s autorkou výstavy skupinovou prohlídku. V termínech 14. 7. a 4. 8. od 17:00 hodin pak proběhnou komentované prohlídky. Výstava bude otevřena po celou hlavní sezónu až do 29. 10. 2023 a to denně od 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00 hodin. Všichni jsou srdečně zváni,“ sděluje Viktorie Janiurková s tím, že vstupné činí 40 Kč, snížené pak 30. „V muzeu můžete dále navštívit stálou expozici věnovanou nejstarší pravěké historii až po počátek 20. století, dále je zde ke shlédnutí expozice věnovaná venkovu a řemeslům, nechybí ani známé figurální aranžmá Chodské svatby,“ dodává Janiurková.

Popis není dostupný.

LK

Galerie fotografií

Autor fotografií z vernisáže:

Karl Reitmeier

Fotografie z návštěvy výstavy:

LK