FAQ Chyba, návrh nebo dotaz?

Chodsko.net

Chodsko.net

portál o současném i minulém dění v okolí Domažlic

Jan Papež: „Chceme ukázat, že i v Praze se chodskému folkloru daří.“

7. červen 2023

Z Prahy, přesto srdcem na Chodsku. Tak by se dala definovat pražská Dudácká muzika Praštěnka. Co stálo za vznikem tohoto hudebního souboru, co je jejich doménou a jak se dopracovali k chodskému repertoáru, na to nám odpověděl vedoucí muziky Jan Papež.

 

1)      Kdy a za jakých okolností se poznali členové vaší Dudácké muziky a kdo byl iniciátorem založení vašeho hudebního souboru? Jak se mladí lidé z Prahy dostanou k tradicím a muzice z Chodska?

Naše muzika vznikla v roce 2010 nejprve proto, aby doprovodila tanečníky. Dali jsme se tehdy dohromady muzikanti, kteří měli nějaké zkušenosti z dětských souborů. A když jsme se trochu otrkali, zjistili jsme, že toho zvládneme zahrát a nacvičit víc než jen pár písniček pro tanečníky. Takže jsme vybírali písničky, které všichni alespoň trochu známe, a protože jsme měli jedny a brzy i dvoje dudy, zaměřili jsme se více na Chodsko a jižní Čechy.

Z původního složení jsem vlastně zbyl jen já, muzika se průběžně trochu obměňovala, ale současné složení je naštěstí už několik let stabilní. Pořád převažují ti, kteří se s lidovou muzikou setkali už jako děti, ale asi dva členy jsme k folklóru přivedli.

 

2)      Kolik členů má vaše muzika a na jaké hudební nástroje hrají?

Nyní se nás schází osm: basa, dvoje housle, dvě zpěvačky, dva klarinety a dudy.

 

3)      Odkud pocházejí vaši členové a jaký máte vztah k Chodsku? Navštěvujete Chodsko, co konkrétně ať už soukromě, nebo jako účinkující na některých místních akcích.

Všichni jsme z Prahy a okolí. Jestli se nepletu, tak nikdo kořeny na Chodsku nemá, takže cestu jsme si našli prostě tak, že jsme hráli, co se nám líbí, a časem z toho vykrystalizovala dudácká muzika s převažujícím chodským repertoárem.

Před lety jsme se několikrát zajeli podívat na Chodské slavnosti do Domažlic, ale poslední dobou to kvůli pracovním, rodinným a dalším povinnostem spíš nevychází. Pravidelně pak hráváme třeba na Pošumavském věnečku v Praze.

 

4)      Hudba vás živí, nebo máte nějaká civilní zaměstnání?

Hudbu máme všichni jako koníček; snad jen naše houslistka má nějakou hudební perspektivu, my ostatní máme civilní zaměstnání. Jsou mezi námi učitelky, chemici, studentka, já jsem matematik. Takže docela pestré složení.

 

5)      Proč název Praštěnka, souvisí to s kalhoty řečenými Praštěnky, které jsou součástí mužského chodského kroje?

Na začátku jsme si při spolupráci s tanečníky z souboru Laskavec říkali Mlaskavec, ale když spolupráce skončila, hledali jsme jiné jméno. U Praštěnky jsme chvíli koketovali s myšlenkou nacpat tam navíc „ž“, jako že jsme z Prahy, ale nakonec to zůstalo takto (a je to myslím dobře). Je to skutečně inspirováno krojovými kalhotami, ale mnozí v tom spíš vidí tu střeštěnost, která k nám taky trochu patří.

 

6)      Jaké písně máte v repertoáru?

Jak jsem říkal dříve, převažují písně z Chodska. Rádi ale zabrousíme i do západních a hlavně jižních Čech. S tanečníky občas hrajeme něco ze středních Čech, ale je to spíše výjimka.

Jako diváci a posluchači se ale vůbec nebráníme třeba i folkloru ze Slovácka, Valašska, Slovenska, a tak.

 

7)      Máte nějaké hudební vzory?

Jako celá muzika asi vyloženě ne, ale jednotliví členové určitě. Mám-li mluvit za sebe, tak se mi moc líbí Domažlická dudácká muzika, Rokytí z Rokycan, v Praze Malá česká muzika Jiřího Pospíšila a ze Slovácka například Cimbálová muzika Stanislava Gabriela.

Letos jsme se pak na výročním plese Českého rozhlasu vystřídali na pódiu s BROLNem, tak to byl také zážitek.

 

8)      Jak často a kde se scházíte ke zkouškám?

Snažíme se scházet každou neděli během školního roku. Letní prázdniny většinou dodržujeme. Na zkoušení se nám už před lety podařilo sehnat učebnu hudební výchovy v Gymnáziu Špitálská.

 

9)      Kde si vás mohou letos fanoušci folklóru poslechnout? Jakých akcí se zúčastníte? Máte nějaké akce, kterých se zúčastňujete každoročně?

Program na podzim ještě sestavený nemáme. Pravidelně pořádáme folklorní večírky, kde si může kdokoli s námi zahrát, zazpívat, zatancovat. Před Vánoci vytáhneme vždy pár koled a děláme menší vystoupení hlavně pro rodiny a přátele, ale vítán je kdokoli. Teď zrovna skončili Poberounské máje, kde také pravidelně vystupujeme. I s ohledem na pracovní povinnosti míváme vystoupení spíše méně.

Nejlepší je sledovat náš Facebook, kde na naše akce pravidelně zveme.

 

10)   Jste z Prahy přesto, znáte nějaká slova z Chodského nářečí? Pokud ano, jaká?

S bulačinou se potkáváme hlavně v písničkách, kde se ji snažíme dodržovat a nekomolit. Větší ambice, třeba exhibovat s nějakými poudačkami nás dávno přešly, to opravdu raději necháváme rodilým řečníkům. Takže bych se ani k této otázce víc nerozepisoval.

 

11)   Chtěl byste našim čtenářům něco říct, pozvat je na nějakou blížící se akci, nabídnout pořadatelům možnost vás kontaktovat, na koho se obrátit v případě, že by na pořádané akci měli zájem o vaše vystoupení?

Především bychom rádi pozvali na folklorní večírky, které pořádáme několikrát do roka. Chceme ukázat, že i v Praze se českému (a zejména chodskému) folkloru daří a je o něj zájem. Takže sledujte náš Facebook („Dudácká muzika Praštěnka“) a neváhejte přijít, zpívat, tancovat a bavit se. Na Facebooku je možnost i nás kontaktovat. A pokud by o naše vystoupení byl zájem třeba někde na Chodsku, přijedeme moc rádi.

Popis není dostupný.

Dudácká muzika Praštěnka - YouTube

 

LK